De geboorte van Arlieke

Op donderdag 21 augustus moest ik op controle gaan bij de gynaecoloog, ik was 26 weken zwanger. Daar bleek dat het niet goed ging met ons kindje, ze was te klein voor 26 weken. Na een tijdje de hartslag van ons kindje te volgen aan de monitor, werd besloten dat ik best naar een universitair ziekenhuis zou gaan. Om 11 uur ’s avonds gingen we dus maar naar het ziekenhuis van Jette. Ons kindje werd tijdens de nacht opgvolgd aan de monitor op verloskunde.

De volgende morgen volgde er weer een echo. Deze bleek absoluut niet zo goed. Ons kindje zou waarschijnlijk één van de komende uren geboren worden. “Ze is heel klein, ze weegt nog geen 500 gram, de doorstroming van de navelstreng is niet voldoende.” Er waren veel risico’s, als ze dan geboren zou worden was de kans groot dat ze het niet zou overleven. Elk uur dat we wonnen zou haar kansen vergroten. Maar als ze te lang zouden wachten met de keizersnede zou de kans weer groot zijn dat ze dood geboren zou worden. Ik moest veel rusten en zou nog regelmatig door de monitor opgevolgd worden.

Uren gingen voorbij en werden dagen. En alles ging voorlopig nog goed. De hartslag van ons kindje was nog goed, ze bewoog veel en mijn bloeddruk was weer normaal. Ik lag een week in het ziekenhuis toen er donderdag terug een echo gemaakt werd. Er waren naast alle slechte tekenen van de week ervoor ook een paar positieve dingen, er was wat meer vruchtwater en ze was weer een beetje gegroeid. Nog altijd was de doorstroming van de navelstreng niet goed, maar er ging nog voldoende bloed naar de hersentjes en naar de lever van ons kindje. Elke dag dat ik nog kon winnen zou goed zijn, maar weken zou het nu ook weer niet meer duren.

Dan werd het weer vrijdag en de monitor van ’s morgens was niet goed, ons kindje bewoog niet meer voldoende. Er werd beslist dat die namiddag ons kindje geboren zou worden, ik ben juist 27 weken zwanger.

Vrijdag 29 augustus om 14 uur 53 is ons kindje dan geboren. We geven haar de naam Arlieke. Ze is klein (ongeveer 25 cm), ze weegt zo weinig (ongeveer 550 gram) maar ze is sterk!