Dag 23: eerste krisismoment

Arlieke heeft vrijdagavond haar eerste krisismoment gehad. Ze had heel veel last van haar darmpjes, haar buik stond echt dik en hard en je zag duidelijk dat ze echt pijn had aan haar buik. Daardoor lukte het haar niet om goed te ademen waardoor ze terug beademd moest worden. Even dachten de dokters dat ze haar gingen moeten opereren. Ze hebben verschillende foto’s van haar buikje genomen om te kijken of er een stuk darm slecht was en om te kijken of er geen lucht tussen de darmen en de buikwand waren, want dat ze betekenen dat er een perforatie was in de darmen. Na de eerste foto’s twijfelden de dokter en de chirurg van wacht wat ze zouden moeten doen, aangezien het niet echt duidelijk was. Voor alle zekerheid hebben ze dan maar de kinderchirurg gebeld. Die heeft dan nog een foto laten nemen en daarop bleek dat het niet echt nodig was om te opereren, maar ze zouden het wel goed in het oog houden want als ze het zou verergeren moest er wel geopereerd worden.

De volgende morgen was haar buikje gelukkig al weer beter, het stond merkleijk minder dik en was niet meer hard. Ook een nieuwe foto van haar buik was in orde. Dus de krisis was weer voorbij. ’s Nachts was de tube om Arlieke te beademen los gekomen en hebben ze besloten om haar terug te laten ademen met de CPAP.

Toen we gisterenavond bij Arlieke gingen, zagen we dat het weer beter ging met haar. Ze had helemaal geen problemen om terug te ademen met de CPAP en ze had geen pijn meer aan haar buikje. Na haar verzorging heeft ze nog een uurtje met mij gekangeroed. Dat deed haar zo’n deugd dat ze zelfs zonder de CPAP het heel goed aankon.

Arlieke is weer een stap achteruit gegaan: ze krijgt geen moedermelk meer tot haar darmpjes weer in orde zijn. Maar de stap achteruit had veel groter kunnen zijn vanwege de beademing, maar ze doet dat heel goed en heeft niet lang moeten beademd worden.

De oorzaak dat Arlieke zo’n problemen met haar darmpjes had, ligt waarschijnlijk aan de CPAP. Deze blaast zuurstof in haar neusje, de meeste zuurstof gaat naar haar longen maar een deel komt ook in haar maag. Aangezien haar darmen nog niet helemaal ontwikkeld zijn, is ze nog niet in staat om scheetjes te laten en boertjes laten doet ze ook nog niet, waardoor er veel lucht in haar darmen blijft zitten. Om dit te verhelpen brengen de verpleegsters regelmatig een sonde in haar poep. Het is te hopen dat Arlieke snel zonder die CPAP kan, want dan zal er veel minder lucht in haar darmen komen. Maar zonder die CPAP moet ze helemaal zelf ademen en dat geraakt ze snel uitgeput. Dus die CPAP mag ook niet te snel verwijderd worden want dan gaat ze op den duur ook weer een stap achteruit moeten zetten.

We zijn in ieder geval blij dat het nu weer goed gaat met ons Arlieke!