Dag 47: eerste operatie

Arlieke is vandaag geopereerd geweest. Haar darmpjes waren zo achteruit gegaan en de antibiotica hielp niet echt, daarom hebben de dokters beslist om haar te opereren. De operatie duurde 3 uur en ze hebben 5cm darm weggehaald, het einde van de dunne darm en het begin van de dikke darm. Een deeltje van dit stukje darm was al zo ziek dat het al aan het afsterven was.

De twee uiteindes van de darm (het einde van de dunne darm en het begin van de dikke darm) komen nu uit haar buik en ze heeft tijdelijk een stoma. Als haar darmen weer volledig in orde zijn, gaan de dokters over 6 à 8 weken de uiteindes weer aan elkaar zetten. Arlieke zal dus zeker nog een tweede operatie moeten ondergaan.

Momenteel houden de dokters Arlieke nog in een diepe slaap en krijgt ze pijnstillers zodat ze niet teveel pijn hoeft te hebben (zowel de pijn in haar darmpjes die nog verder moeten genezen als de pijn van de operatie). Dit zal nog een dag of twee duren.

Arlieke krijgt nu nog verder antibiotica om de infectie volledig weg te krijgen uit haar lichaam. Als de antibiotica gestopt wordt (over een tiental dagen) krijgt ze weer melk. Terug beginnend met prematuren melk en terug beginnend met een kleine hoeveelheid. Zo zal geleidelijk de melk weer opbouwen en de baxter weer afbouwen.

Arlieke wordt ook terug beademend. Als ze zich over een weekje weer beter is, zal ze terug de CPAP krijgen en dan terug onder het klokje mogen. Aangezien ze geen probelemen heeft met haar longen, zal dit in principe vlot moeten gaan.

Wat de consequenties zijn voor later? Ze zal waarschijnlijk altijd een beetje last hebben van haar stoelgang. Maar het kan zijn dat als ze bepaalde dingen niet eet dat ze daar nooit last van zal hebben, dar zullen we in de toekomst een beetje moeten uitzoeken. Ze zal er ook een mooi litteken aan overhouden waardoor ze later nooit naar een navelpiercing zal vragen.

PS: De papa wil iedereen bedanken die aan zijn verjaardag vandaag gedacht heeft.

1 reactie

 1. hallo daar,
  hier in de Appelboomstraat duimt iedereen voor een spoedig herstel van Arlieke.
  Hou er de moed in.
  In ieder geval had Arlieke een heel speciaal kado voor de verjaardag van de papa in petto ;-).

  groetjes

  Magda, Didier, meter Sofie, Michaël en Rafaël

Reacties zijn gesloten.